Mat och kök

Skollunchen är av grundläggande betydelse för elevernas välbefinnande och prestation under skoldagen. Därför arbetar vi dagligen och långsiktigt för att uppnå vårt mål att alla skall tycka det är trevligt att komma till vår restaurang och äta god och vällagad mat som tillfredsställer alla sinnen. 

Förutom dagens rätt serveras dagligen en fräsch och varierad salladsbuffé

Alla måltider som serveras på Heliås lagas av vår egen kock i vårt eget tillagningskök.

Vi strävar efter att laga maten så nära matgästen som möjligt. Våra menyer är näringsberäknade enligt Livsmedelsverkets riktlinjer för att leva upp till skollagens krav på näringsriktiga skolmåltider. Vi använder även Livsmedelsverkets riktlinjer för ”Bra måltider i skolan” när vi planerar matsedeln.

Specialkost

För att bli serverad specialkost behöver det finnas ett medicinskt eller religiöst skäl till detta.

Exempel på medicinska orsaker:

· födoämnesallergi
· neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
· sjukdom som kräver specifik kosthållning.

Du ansöker om specialkost genom att fylla i blanketten: Födoämnesöverkänslighet eller annan specialkost.

Blanketten lämnas till mentor tillsammans med läkarintyg.

Din ansökan kommer att sparas och spridas till de som behöver känna till barnets eller elevens behov av specialkost. Uppgifterna kommer att vara skyddade för de som inte är berörda att se. Vi följer GDPR för god hantering av personuppgifter.

Om du inte längre behöver specialkost, meddela skolköket snarast.

Vegetarisk kost

Elever har möjlighet att ansöka om vegetarisk kost, ansökan görs på blanketten Födoämnesöverkänslighet eller annan specialkost. Ansökan om vegetarisk kost gäller för hel termin.

Nötter och sesamfrön

Alla typer av nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön är förbjudna som ingrediens i vår mat. Det gäller också personalens kaffebröd, kaffebröd vid föräldramöten, disco eller liknande. Trots detta är det viktigt att anmäla om ditt barn har allergi för någon av dessa födoämnen genom en ansökan om specialkost: Födoämnesöverkänslighet eller annan specialkost.

Frågor om specialkost

Har du frågor om din specialkost kan du kontakta vår kock
Tony Vesterlund, 070-565 88 97

Hållbarhet och miljötänk

·  För att minska varutransporter till köket har vi valt att ha endast en leverantör för alla råvaror och utrustning, detta gör att vi klarar oss på två leveranser per vecka och färre under lov.

·  Hållbarhetsarbete Martin och Servera

· All fisk är MSC-certifierad.

·  Allt kött kommer från gårdar i Västernorrland·  Vi arbetar kontinuerligt för att minska matsvinnet på skolorna och både personal och elever är delaktiga i detta arbete.

·  Matråd hålls regelbundet i elevrådet

·  Vi sopsorterar allt avfall från köket.

·  Alla rengöringsmedel är valda ur miljösynpunkt.

·  Mellanmål serveras dagligen och vi använder:

·  Svenska pålägg

·  Fiberhavregryn till gröt

·  Hembakat bröd då vi har möjlighet

·  Fiberflingor

Rulla till toppen